+385 91 36 20 952
Zdrav čovjek ima sto želja,
           a bolestan samo jednu…

DIJAGNOZA I LJEČENJE MENOPAUZALNIH TEGOBA

Menopauzalne tegobe najčešće nastaju zbog smanjenja ili gubitka estrogena, kao evolutivne faze života, uz posljedično mogući porast testosterona (muških spolnih hormona). Tegobe se opisuju kao valovi pojačane "vrućine" u području glave i vrata, pojačano znojenje, "lupanje srca" nesanice i sl. U današnje vrijeme žene su uglavnom prepuštene "same sebi" u navedenoj fazi života. Također se često davaju kao terapija NHL (hormonalno nadomijesno liječenje), a da se prethodno nije napravio hormonalni status, i pregled dojki. Stanje menopauze zahtjeva pregled: endokrinologa, ginekologa, pregled dojki, ev.gustoće koštane mase( DEXA denz), hormonalne pretrage: LH, FSH, E2.
Preporuča se uraditi također i TSH.ev.UZV štitnjače i prema potrebi antitjela na štitnjaču (anti TPO i anti TG). Prije HNL se savjetuje kontrola faktora koagulacije, lipidograma, jetrenih enzima te nakon svega navedenog, odlučiti se za ev.liječenje, uz prethodni pregled interniste i endokrinologa sa ciljem povezivanja eventualnih drugih bolesti kao što se u toj fazi česti: hipertenzija, povišeni šećer u krvi, osteopenija, osteoporoza, metabolički potremečaji i sl. Svakako se mogu preporučiti i biljni pripravci koji god nekih žena ima utjecaj a nekih nema. Muškarcima u andropauzi se savjetuje svakako pregled PSA, UZV abdomena i prostate kao i navedene pretrage uz konzultaciju endokrinologa i interniste.

Za besplatan savjet o menopauzalnim tegobama javite nam se na +385 91 3620 952 ili na email info@otokzdravlja.hr
Prim.Doc.dr.sc. Ante Barbir dr.med. Prim.Doc.dr.sc. Ante Barbir dr.med. i VMS Nikolina Barbir pružit će vam savjetovanje pregled i dijagnozu shodno vašim potrebama. Opširnije...
Postupak kod pregleda Upoznajte se s procedurom ultrazvučnog pregleda na primjeru pacijentice Doris Pinčić...

Opširnije...

Zatražite pregled online!