Endokrinologija

Endokrinologija

Endorkinološki pregled

Endokrini sustav jedan je od sustava ljudskog organizma zadužen za kontrolu, komunikaciju i koordinaciju endokrinoloških procesa u organizmu. Hormonalna aktivnost u pravilu rijetko dolazi iz samih žlijezda. S njihovom aktivnošću najviše utječe mozak (hipotalamus, hipofiza, centralni nervni sistem) koji svojim putevima tzv. neurotransmiterima i putevima povratne sprege regulira rad i lučenje hormona. Na taj način funkcionira štitnjača, nadbubrežne žljezde, spolne žljezde i brojne druge spone i poveznice žljezda sa unutrašnjim lučenjem, a time i svakodnevni život.


Hormoni su između ostalog odgovorni i za naš spolni život, naše ponašanje kao muškarca ponekad sa viškom ili manjkom testosterona ili žene sa viškom ili manjkom estrogena. Što se događa kada se ti hormoni "pomiješaju", kako prepoznati takvo stanje? Kako liječiti sindrom policističnih jajnika kada se kod žena pojave akne i pojačana dlakavost pod utjecajem testosterona, da li je nužno uvijek davati samo oralne kontraceptive ili imamo drugi izbor kako bi se očuvao menstrulani ciklus i rodili zdravu djecu.


Koliko snažan utjecaj ima zdrava štitnjača na trudnoću i dijete, kada početi liječiti hipotireozu kod trudnice, od iznimne je pa ponekad i životne važnosti. Hormoni utječu na pijenje vode, izlučivanje znoja i mokraće, regulaciju krvnog tlaka putem rada stražnjeg režnja hipofize i nadbubrega. Kada žena zatrudni cijeli se organizam priprema na porod i dolazeće dijete. U dojkama se stvara mlijeko. To ne bi bilo moguće bez prolaktina, oksitocina, hormona štitnjače i niza drugih hormona koji za nas rade 24 h.


U mozgu kao i drugdje u organizmu postoje i drugi brojni hormoni koji su većinom nepoznati, ali kao liječnik endokrinolog, s velikim uvjerenjem mogu reći da stres ima izuzetan utjecaj na jaču ili slabiju aktivnost hormona. Također sam uvjeren da brojne psihijatrijske bolesti imaju veliku povezanost s radom tj. disbalansom hormona. Većina ljudi se javlja na pregled kada se pojave simptomi, a pretrage i liječenje je skupo i čekanje u bolnicama često pogoršava zdravstveno stanje, stoga preporučam prvo pregled štitnjače i endokrinološki pregled, jer je u biti potrebno prepoznati i povezati kliničku sliku (stanje pacijenta) sa eventualnim hormonalnim poremećajem.


VIŠE INFORMACIJA

Endokrinologija

Trebate li više informacija? Kontaktirajte nas!

+385 91 36 20 952