Ultrazvučni pregledi

Ultrazvučni pregledi

Ultrazvuk dojki

Dojka je endokrinološki organ pod snažnim svakodnevnim utjecajem hormona. Ukoliko se pojave promjene u hormonalnom statusu, osim što se kod žena događa promjena u menstrulanom ciklusu (gubitak ili neredoviti ciklus), postoji i snažan utjecaj na dojke koje različito reagiraju na pad ili porast hormona. Nekada se takve promjene povezuju kao okidač za mogući rak dojke. Također koliko god se o tome malo piše i spominje uzimanje kontraceptiva mogu imati određeni utjecaj. Moja je preporuka da žene urade UZV dojki bez obzira na dob, posebno ukoliko postoji pozitivna obiteljska anamneza bolesti dojki, (raka kod majke ,bake, tete, sestrične itd).


Pravovremeno otkivanje raka dojke može spasiti život! Životni stres može povečati rad hormona prolaktina ,a isti mogu potaknuti pojavu mliječnog sadržaja i stimulaciju dojki, a da nije riječ o trudnoći. Dakle dojka je endokrinološki organ kojeg treba tako i pregledati. Kod muškaraca koji primjete i male krvžice ili promjene na dojkama nakon puberteta, obavezno preporučam da urade UZV pregled, jer je karcinom dojki kod muškaraca iznimno kancerogen i životno opasan.

Promjene na dojkama kod muškaraca mogu ponekad biti reaktivni odgovor na neki drugi tumor (npr rak testisa i sl). Dakle, dojke, jajnici, testisi, štitnjača, hipofiza su pod svakodnevnim utjecajem hormona 24 h i jedno drugo snažno potiču – stimuliraju ili iz određenog razloga koče. Svi navedeni su endokrinološki organi koje treba promatrati kao cijelinu, a ne kao zasebne organe.

VIŠE INFORMACIJA

Ultrazvučni pregledi

Trebate li više informacija? Kontaktirajte nas!

+385 91 36 20 952